Top 200 MCQ Important Assam GK In English Language-02

4.9/5 - (13 votes)

Important Assam GK In English Language

Q1) IIT Guwahati was established in the year:

আই আই টি গুৱাহাটী প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল বছৰঃ
A) 1992
B) 1994
C) 1996
D) 1998

Ans:- B) 1994

 

Q2) Which of the following constituency of Assam Legislative Assembly reserved for Schedule Tribe:

অসম বিধানসভাৰ তলৰ কোনটো সমষ্টি অনুসূচী জনজাতিৰ বাবে সংৰক্ষিত আছিল:
A) Majuli
B) Bihpuria
C) Marmara
D) Bokakhat

Ans:- A) Majuli

 

Q3) In which city, the first CNG station of Assam is innagurated:

কোনখন চহৰত অসমৰ প্ৰথমটো চি এন জি ষ্টেচন উদ্বোধন কৰা হয়ঃ
A) Guwahati
B) Dibrugarh
C) Tezpur
D) Jorhat

Ans:- B) Dibrugarh

 

Q4) The “Deodhani” dance is associated with the worship of which goddess:

“দেওধনী” নৃত্য কোন দেৱীৰ পূজাৰ লগত জড়িত:
A) Manasa
B) Kali
C) Durga
D) Parvati

Ans:- A) Manasa

 

Q5) Who established the Koch dynasty:

কোনে কোচ বংশ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল:
A) Nara Narayan
B) Biswa Singha
C) Lakshminarayan
D) Bali Narayan

Ans:- B) Biswa Singha

 

Q6) Hima Das is also known as by the nickname of:

হিমা দাসক এই নামেৰেও জনা যায়:
A) Kolong Express
B) Dihing Express
C) Nagaon Express
D) Kamakhya Express

Ans:- B) Dihing Express

 

Q7) In Assamese calendar which month have 32 days:

অসমীয়া কেলেণ্ডাৰত কোন মাহৰ ৩২ দিন আছে:
A) Bohag
B) Jeth
C) Aahar
D) Kati

Ans:- C) Aahar

 

Q8) The ancient Mahabhairav temple is located in which city:

প্ৰাচীন মহাভৈৰৱ মন্দিৰ কোনখন চহৰত অৱস্থিত:
A) Jorhat
B) Tezpur
C) Mangaldoi
D) Hajo

Ans:- B) Tezpur

 

Q9) In which year Cotton college was established:

কোন বছৰত কটন কলেজ স্থাপন কৰা হৈছিল:
A) 1898
B) 1901
C) 1902
D) 1905

Ans:- B) 1901

 

Q10) How many maximum members are elected from Assam for Rajya Sabha:

ৰাজ্যসভাৰ বাবে অসমৰ পৰা সৰ্বাধিক কিমানজন সদস্য নিৰ্বাচিত হয়:
A) 5
B) 7
C) 8
D) 10

Ans:- B) 7

 

Q11) Which politician is also known as “Iron Man of Assam”

কোনজন ৰাজনীতিবিদক “অসমৰ লৌহ মানুহ” বুলিও জনা যায় ৷
A) Gopinath Bordoloi
B) Tarun Ram Phukan
C) Bishnuram Medhi
D) Bimala Prasad Chaliha

Ans:- C) Bishnuram Medhi

 

Q12) Every year, Bir Chilarai Divas is celebrated on:

প্ৰতি বছৰে বীৰ চিলাৰায় দিৱস উদযাপন কৰা হয়:
A) 9th February
B) 25th February
C) 11th April
D) 30 April

Ans:- A) 9th February

 

Q13) Which one is the largest tributary of the river Brahmaputra:

কোনখন ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ সৰ্ববৃহৎ উপনৈ:
A) Subansiri
B) Kameng
C) Manas
D) Dhansiri

Ans:- A) Subansiri

 

Q14) On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam:

২০২১ চনৰ ১২ জানুৱাৰীত কোনখনক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ নতুন জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে:
A) Hour
B) Bajali
C) Bilasipara
D) Nazira

Ans:- B) Bajali

 

Q15) In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution:

অসমীয়াৰ উপৰিও ভাৰতীয় সংবিধানৰ আঠটা অনুসূচীত ৰাজ্যৰ পৰা আন কোনটো ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে:
(A) Mishing
(B) Rabha
(C) Tiwa
(D) Bodo

Ans:- (D) Bodo

 

Q16) Which of the following districts do not share borders with Bhutan:

তলত উল্লেখ কৰা কোনখন জিলাই ভূটানৰ সৈতে সীমা ভাগ নকৰে:
(A) Udalguri
(B) Bongaigaon
(C) Baksa
(D) Chirang

Ans:- (B) Bongaigaon

 

Q17) Who is the founder of the Assamese daily english newspaper “The Assam Tribune”

অসমীয়া দৈনিক ইংৰাজী কাকত “The Assam Tribune” ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন
(A) Prafulla Govinda Baruah
(B) Radha Govinda Baruah
(C) Siva Prasad Barooah
(D) Dhirendra Nath Bezbaruah

Ans:-(B) Radha Govinda Baruah

 

Q18) Fakhruddin Ali Ahmed was the __ president of India:

ফখৰুদ্দিন আলী আহমেদ ভাৰতৰ __ ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল:
(A) 4th
(B) 5th
(C) 6th
(D) 7th

Ans:- (B) 5th

 

Q19) Who was the first Assamese to get the Arjuna award:

অৰ্জুন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া কোন আছিল:
(A) Holicharan Narzary
(B) Monalisa Baruah
(C) Bhogeswar Baruah
(D) Dipankar Bhattacharjee

Ans:- (C) Bhogeswar Baruah

 

Q20) In which year, Kaziranga was declared a World Heritage Site by UNESCO:

কোন বছৰত কাজিৰঙাক ইউনেস্কোৰ দ্বাৰা বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল:
(A) 1982
(B) 1985
(C) 1987
(D) 1992

Ans:- (B) 1985

Assam GK (English) Mock Test 02

Full collection of Assam gk questions, answers, facts and figures for all competitive exams.

Get Certificate To Login/Register Our Website

1 / 20

On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam:

2 / 20

In which year Cotton college was established:

3 / 20

In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution:

4 / 20

Which of the following districts do not share borders with Bhutan:

5 / 20

The “Deodhani” dance is associated with the worship of which goddess:

6 / 20

In which year, Kaziranga was declared a World Heritage Site by UNESCO

7 / 20

The ancient Mahabhairav temple is located in which city:

8 / 20

Fakhruddin Ali Ahmed was the __ president of India:

9 / 20

IIT Guwahati was established in the year:

10 / 20

Who established the Koch dynasty:

11 / 20

Every year, Bir Chilarai Divas is celebrated on:

12 / 20

Which one is the largest tributary of the river Brahmaputra:

13 / 20

In which city, the first CNG station of Assam is innagurated:

14 / 20

Which politician is also known as “Iron Man of Assam”

15 / 20

Who was the first Assamese to get the Arjuna award:

16 / 20

In Assamese calendar which month have 32 days:

17 / 20

Which of the following constituency of Assam Legislative Assembly reserved for Schedule Tribe:

18 / 20

How many maximum members are elected from Assam for Rajya Sabha:

19 / 20

Who is the founder of the Assamese daily english newspaper “The Assam Tribune”

20 / 20

Hima Das is also known as by the nickname of:

Your score is

0%

You must log in to see your results.

error: Content is protected !! ExamAssam