Indian Geography Quiz in Assamese language || ভাৰত‌ ভূগোল কুইজ

5/5 - (2 votes)

India Geography Quiz in Assamese language | ভাৰত‌ ভূগোল কুইজ

ভাৰতৰ ভূগোল কুইজ  সকলো ধৰণৰ প্ৰতিযোগিতা মূলক পৰীক্ষাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ঠিক , আপুনি যদি প্ৰতিযোগিতা মূলক পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি কৰিছে , যেনে- Assam police , TET , APSC , APDCL ,TET, PNRD, Panchayat, Assam Government job । তেন্তে এই India Geography in Assamese language প্ৰশ্নোত্তৰ কেইটাই বহু সহায় কৰিব ।

Indian Geography in the Assamese language includes the geographical facts of the country, Rivers, Mountain Ranges, India Wildlife, Map of Indian Political division. In this post, you can find out some interesting and competitive exams related to Indian geography.

Indian Geography in the Assamese language. Every person wants to know about Indian Geography because it is an entry-level subject for any competitive exams like Railway, SBI, and other banking sector jobs.

FREE E-Books Download :- Click Here

PART : 01

1. In India, how many States/Union Territories have more than two international boundaries ?

ভাৰতত, কিমানখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দুটাতকৈ অধিক আন্তৰ্জাতিক সীমা আছে?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: 4

2. Arrange the following hills according to their location from north to south :

নিম্নলিখিত পাহাৰবোৰ উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ তেওঁলোকৰ অৱস্থান অনুসৰি সজাওক:

1. Nallamala hills 2. Shevaroy hills 3. Palkonda hills 4. Javadi hills

1. নাল্লামালা পাহাৰ 2. শ্বেভাৰয় পাহাৰ ৩। পালকোণ্ডা পাহাৰ ৪। জাভড়ী পাহাৰ

(a) 4-2-1-3

(b) 1-3-2-4

(c) 1-3-4-2

(d) 3-1-4-2

Ans: (c) 1-3-4-2

3.The southernmost range of India is-

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দক্ষিণ পৰিসৰ হৈছে-

(a) Nilgiri

(b) Annamalai

(c) Cardamom

(d) Nallamalai

Ans: (c) Cardamom

4. Which state of India touches maximum State boundaries?

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্যই সৰ্বাধিক ৰাজ্যৰ সীমা স্পৰ্শ কৰে?

(a) Madhya Pradesh

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Ans:(d) Uttar Pradesh

5. Palk Strait is located between

পাল্ক ষ্ট্ৰেইট____ মাজত অৱস্থিত

(a) India and Pakistan

(b) India and Bangladesh

(c)India and Sri Lanka

(d) India and Maldives

Ans:(c)India and Sri Lanka

6. The South China Sea Dispute involves which of the following countries?

দক্ষিণ চীন সাগৰ বিবাদত নিম্নলিখিত কোনখন দেশ অন্তৰ্ভুক্ত আছে?

1. China 2. Vietnam 3. Malaysia 4. Indonesia Select the correct answer using the code given below.

তলত দিয়া কোডটো ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক উত্তৰটো বাছনি কৰক।

(a) 1 and 4

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

Ans:(b) 1 and 2 only

7. Which one of the following cities was not included in the list of smart cities in India ?

নিম্নলিখিত কোনখন চহৰ ভাৰতৰ স্মাৰ্ট চিটিৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাছিল?

(a) Silvassa

(b) Jorhat

(c) Itanagar

(d) Kavaratti

Ans: (b) Jorhat

8. The Andaman Group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which one of the following latitudes ?

দ্বীপসমূহৰ আন্দামান গোট আৰু নিকোবৰ দ্বীপসমূহৰ গোটটো নিম্নলিখিত কোনটো অক্ষাংশৰ দ্বাৰা পৃথক কৰা হৈছে?

(a) 8° N latitude

(b) 10° N latitude

(c) 12° N latitud

(d) 13° N latitude

Ans(b) 10° N latitude

9. Which of the following ranges is the most recent one?

নিম্নলিখিত কোনটো পৰিসৰ আটাইতকৈ শেহতীয়া?

(a) Aravallis

(b) Vindhyachal Range

(c) The Himalayas

(d) The Eastern Ghats

Ans:(c) The Himalayas

10. Which of the following valleys lies between the Dhauladhar and Pir Panjal?

নিম্নলিখিত কোনটো উপত্যকা ধৌলাধৰ আৰু পীৰ পাঞ্জাল __ ৰ মাজত অৱস্থিত?

(a) Balh Valley

(b)Bara Bhangal Valley

(c) Kiara Dun Valley

(d) Pabbar Valley

Ans:(b)Bara Bhangal Valley

11. Which one of the following is not a part of the Meghalaya Plateau ?

নিম্নলিখিত কোনটো মেঘালয় মালভূমিৰ অংশ নহয়?

(a) Bhudan Hills

(b) Garo Hills

(c) Khasi Hills

(d) Jaintia Hills

Ans:(a) Bhudan Hills

12. West Bengal shares boundaries with ……countries.

পশ্চিম বংগেৰ সৈতে___দেশে সীমা ভাগ বতৰা কৰিছে ।

(a) 2

(b) 4

(c) 1

(d) 3

Ans:(d) 3

 

13. India is the __ largest country in terms of size.

আকাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে __

(a) Seventh

(b) Sixth

(c) Eighth

(d) Second

Ans:(a) Seventh

14. Which of the following statements with regard to the western coastal plain of India are correct?

ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলীয় সমভূমিৰ সন্দৰ্ভত নিম্নলিখিত কোনটো মন্তব্য শুদ্ধ?

1. It is a narrow belt.(ই এক ঠেক বেল্ট)

2. It is an example of submerged coastal plain(ই জলমগ্ন উপকূলীয় সমভূমিৰ এক উদাহৰণ)

3. It provides natural conditions for development of ports.(ই বন্দৰৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰাকৃতিক পৰিস্থিতি প্ৰদান কৰে)

4. It has well developed deltas.(ইয়াত ভালদৰে বিকশিত বদ্বীপ আছে।)

Select the correct answer using the code given below : তলত দিয়া কোডটো ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক উত্তৰটো বাছনি কৰক:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 3 and 4 only

Ans:(b) 1 and 2 only

15. India has a land boundary of about km. …….. ভাৰতৰ ভূমি সীমা প্ৰায়__ কিলোমিটাৰ ।

(a) 5200

(b) 10200

(c) 15200

(d) 20200

Ans:(c) 15200

16. The Patkai hills belong to which mountain ranges ? পাটকাই পাহাৰবোৰ কোনটো পৰ্বতমালাৰ অন্তৰ্গত?

(a) Himachal

(b) Purvanchal

(c) Himgiri

(d) Hindu Kush

Ans:(b) Purvanchal

17. The Indian Standard Time is calculated from the clock tower of ভাৰতীয় মানসময় ____ঘড়ী স্তম্ভৰ পৰা গণনা কৰা হয়

(a) Hamirpur

(b) Rampur

(c) Mirzapur

(d) Sambalpur

Ans:(c) Mirzapur

18. The northem plain of India is formed of…….. ভাৰতৰ নৰথেম__ৰে সমভূমিগঠিত।

(a) Metamorphic soil

(b) Igneous rocks

(c)Alluvial soil

(d) Old crystalline rocks

Ans:(c)Alluvial soil

19. Which one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and westernmost State? ভাৰতৰ নিম্নলিখিত কোনযোৰ ৰাজ্যই আটাইতকৈ পূব আৰু পশ্চিমতম ৰাজ্যসূচায়?

(a) Assam and Rajasthan

(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan

(c) Assam and Gujarat

(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Ans:(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

20. Mawsynram is located on which hills of Meghalaya ?

মৌছিনৰাম মেঘালয়ৰ কোনপাহাৰত অৱস্থিত?

(a) Garo

(b) Jaintia

(c) Diphu

(d) Khasi

Ans:(d) Khasi

21. Beyond the___ the Himalayas bend sharply to the south and spread along the eastern boundary of India.

__হিমালয়ৰ বাহিৰত দক্ষিণলৈ তীক্ষ্ণভাৱে বেঁকা হয় আৰু ভাৰতৰ পূব সীমাত বিয়পি পৰে।

(a) Zoli La Pass

(b) Dihang gorge

(c) Bhutan border

(d) Nepal Border

Ans:(b) Dihang gorge

22. China does not share its border with which Indian state?

চীনে কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ-বতৰা নকৰে?

(a) Bihar

(b) Arunachal Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Sikkim

Ans:(a) Bihar

23. The part of the Himalayas between Tista and Dihang rivers is known as ………..Himalayas

তিস্তা আৰু দিহাং নদীৰ মাজৰ হিমালয়ৰ অংশটোক ……বুলি কোৱা হয়। .

(a) Nepal

(b) Kashmir

(c)Assam

(d) Jammu

Ans:(c)Assam

24. The IST meridian 82½° E passes through a number of States in India. Which one of the following sets of States is correct in this respect?

আই.এছ.টি. মেৰিডিয়ান 82½° ই ভাৰতৰ কেইবাখনো ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হয়। এই ক্ষেত্ৰত নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য শুদ্ধ?

(a) Uttarakhand, Uttar Pradesh, Chhatisgarh and Andhra Pradesh

(b) Uttar Pradesh, Jharkhand, Chhatisgarh and Odisha

(c) Uttarakhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Chhatisgarh

(d)Uttar Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh and Chhatisgarh

Ans:(d)Uttar Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh and Chhatisgarh

25. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

ভাৰতৰ পতিত ভূমিৰ সৰ্বাধিক অংশ কোনখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ?

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Ans:(d) Rajasthan

26. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগ কোনটো?

(a) Mount Koya

(b) Mount Diavolo

(c)Saddle Peak

(d) Mount Thuiller

Ans:(c)Saddle Peak

27. Which of the following neighbouring country of India is not a landlocked country?

নিম্নলিখিত কোনখন চুবুৰীয়া দেশ ভাৰতৰ স্থলবেষ্টিত দেশ নহয়?

(a) Nepal

(b) Myanmar

(c) Bhutan

(d) Afghanistan

Ans:(b) Myanmar

28. In the north-west, India shares its land boundaries with which country?

উত্তৰ-পশ্চিমত, ভাৰতে ইয়াৰ ভূমিৰ সীমা কোন খন দেশৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰে?

(a) Sri Lanka

(b) Myanmar

(c) Bangladesh

(d) Pakistan

Ans:(d) Pakistan

29. India is separated from Sri Lanka by-

ভাৰত শ্ৰীলংকাৰ পৰা পৃথক হৈছে _

(a)Palk Strait

(b) 9° Channel

(c) 10° Channel

(d) Dover Strait

Ans:(a)Palk Strait

30. The part of the Hiamalayas lying between Satluj and Kali rivers is known as___

সতলুজ আৰু কালী নদীৰ মাজত পৰি থকা হিয়ামালয়াসকলৰ অংশটো জনা যায়___

(a) Punjab Himalaya

(b) Nepal Himalayas

(c) Kumaon Himalayas

(d) Assam Himalayas

Ans:(c) Kumaon Himalayas

 

PART : 02

১ । অসমৰ অৱস্থিতি –

উত্তৰঃ- অসম ভাৰতৰ উত্তৰ – পূব (ঈশান ) কোণত অৱস্থিত । ভৌগোলিক অৱস্থান প্ৰায় ২৪° ৰ পৰা ২৮° উত্তৰ অক্ষাংশ আৰু প্ৰায় ৯০° ৰ পৰা ৯৭° পূব দ্ৰাঘিমাংশ ।

২ । অসমৰ মাটি কালি –

উত্তৰঃ- প্ৰায় ৭৮,৪৩৮ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ।

৩ । অসমৰ প্ৰাকৃতিক বিভাগ কেইটা –

উত্তৰঃ- ১ । ব্ৰহ্মপুত্ৰ উপত্যকা , ২ । বৰাক উপত্যকা আৰু ৩ । কাৰ্বি আংলং আৰু উত্তৰ কাছাৰৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল ।

৪ । অসমৰ চাৰিসীমা –

উত্তৰঃ – উত্তৰে : ভূটান আৰু অৰুণাচল ৰাজ্য ।

দক্ষিণে : মেঘালয় , মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাজ্য ।

পূবে : অৰুণাচল প্ৰদেশ , নাগালেণ্ড আৰু মণিপুৰ ।

পশ্চিমে : পশ্চিম বংগ আৰু বাংলাদেশ ।

৫ । অসমৰ জনবসতিৰ ঘনত্ব প্ৰতি বৰ্গ কি : মি : ত –

উত্তৰঃ- ৩৪০ জন ।

৬ । অসমৰ পুৰুষ – মহিলাৰ অনুপাত প্ৰতি হাজাৰ পুৰুষত মহিলাৰ সংখ্যা –

উত্তৰঃ – ৯৩২ জনী ।

৭ । অসমৰ শিক্ষিতৰ হাৰ –

উত্তৰঃ – ৬৮.২৮ শতাংশ ।

৮ । ব্ৰহ্মপুত্ৰ উপত্যকাৰ মুঠ মাটিৰ কালি-

উত্তৰঃ- প্ৰায় ৫৬,০০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ।

৯ । বৰাক উপত্যকাৰ মুঠ মাটিৰ কালি –

উত্তৰঃ- প্ৰায় ৬,৯৬২ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ।

১০ । কাৰ্বি আংলং আৰু উত্তৰ কাছাৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ মুঠ মাটিৰ কালি –

উত্তৰঃ- প্ৰায় ১৫,৩২২ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ।

১১ । মাজুলী বৰ্তমান মুঠ মাটিৰ কালি –

উত্তৰঃ- প্ৰায় ৮০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ।

১২ । অসমৰ দক্ষিণ সীমাৰে পাৰহৈ যোৱা অক্ষৰেখাডালৰ নাম –

উত্তৰঃ- কৰ্কটক্ৰান্তি ৰেখা ।

১৩ । অসমৰ প্ৰধান নদী দুখনৰ নাম –

উত্তৰঃ – ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক ।

১৪ । ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ উপনদী কেইখন –

উত্তৰঃ -বৰনদী , পুঠিমাৰী , পাগলাদিয়া , সোৱনশিৰী , জিয়াভৰালী , জাঁজী , কপিলী , কুলসী , চম্পাৱতী , ধনশিৰী , জিয়াঢল , ৰঙানৈ , ডিক্ৰং , ডিব্ৰু , ডিগাৰু , ন – দিহিং , দিচাং , বৰগাং , বুঢ়ীদিহিং , দিখৌ , দুধনৈ , ভোগদৈ , বুৰৈ , শিঙৰা , সৰলভাঙা , মানাহ , কৃষ্ণাই , জিঞ্জিৰাম আদি ।

১৫ । ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ দলং কেইখন –

উত্তৰঃ – ১। শৰাইঘাট , ২। কলিয়াভোমোৰা , ৩। নৰনাৰায়ণ সেতু আৰু ৪ । বগীবিল দলং ।

১৬ । ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ প্ৰধান নদীদ্বীপ দুটা –

উত্তৰঃ – (১) মাজুলী ( বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নদীদ্বীপ ) আৰু (২) উমানন্দ ( বিশ্বৰ আটাইতকৈ সৰু নদীদ্বীপ ) ।

১৭ । অসমৰ জলবায়ু চাৰি ভাগত বিভক্ত-

উত্তৰঃ – ১ । শীত – নৱেম্বৰ , ডিচেম্বৰ আৰু জানুৱাৰী ।

২ । প্ৰাক্ – মৌচুমী – ফেব্ৰুৱাৰী , মাৰ্চ আৰু এপ্ৰিল ।

৩ । মৌচুমী – মে , জুন আৰু জুলাই ।

৪ । উত্তৰ – মৌচুমী – আগষ্ট , ছেপ্টেম্বৰ আৰু অক্টোবৰ ।

১৮ । ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক নদীৰ বিচ্ছেদ পাহাৰখনৰ নাম –

উত্তৰঃ – বৰাইল পাহাৰ ( অসমৰ সৰ্বোচ্চ পাহাৰ ) ।

১৯ । বৰাক নদীৰ উপনদী কেইখন –

উত্তৰঃ – জিৰি , চিৰি , ৰাকনি , ধলেশ্বৰী , বগাপানী , লংগাই , টিংৰাই , সোণাই , যদুকটা , মাধুৰা , জাতিংগা ।

২০ । অসমৰ প্ৰধান পাহাৰবোৰ –

উত্তৰঃ – কাৰ্বি পাহাৰ , বৰাইল পাহাৰ , বুঢ়া পাহাৰ , নীলাচল , চিত্ৰাচল দীর্ঘেশ্বৰী , কুৰুৱা পাহাৰ , ভোমোৰাগুৰি , শ্ৰীসূৰ্য , চৰাইদেউ , পঞ্চৰত্ন , ৰাক্ষসিনী , পাগলাটেক , টুক্ৰেশ্বৰী , বোন্দা , গণেশ , হিলৈখুন্দা , মহামায়া , অগ্নিগড় , সিংহাসন , হাতীমুৰা , কুঁৱৰী চূণশিল , মণিকৰ্ণেশ্বৰ , অশ্বক্লান্ত , সন্ধ্যাচল ।

 

PART : 03

1. অসমত মুঠ নগৰৰ সংখ্যা কেইখন ?

উত্তৰঃ ২১৪ খন।

2. অসমত মুঠ পুলিচ থানা কেইখন ?

উত্তৰঃ ১২৬ খন।

3. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমৰ মুঠ জনসংখ্যা কিমান ?

উত্তৰঃ ৩,১১,৬৯,২৭২ জন।

4. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত মুঠ পুৰুষৰ সংখ্যা কিমান ?

উত্তৰঃ ১,৫৯,৫৪,৯২৭ জন।

5. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত মুঠ মহিলাৰ সংখ্যা কিমান ?

উত্তৰঃ ১,৫২,১৪,৩৪৫ জন।

6. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব কিমান ?

উত্তৰঃ ৩৯৭ জন প্ৰতিবৰ্গ কিলো মিটাৰত।

7. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত প্রতি হাজাৰ পুৰুষৰ বিপৰীতে মহিলাৰ সংখ্যা কিমান ?

উত্তৰঃ ৯৫৪ জন।

8. ২০০১- ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ হাৰ কিমান ?

উত্তৰঃ ১৬.৯৩ %।

9. অসমৰ মুঠ জিলা কেইখন ?

উত্তৰঃ ৩২ খন।

10. অসমৰ মুঠ মহকুমা কেইখন ?

উত্তৰঃ ৬৫ খন।

11. অসমত মুঠ কেইখন ৰাজহচক্ৰ আছে ?

উত্তৰঃ ১৮৪ খন।

12. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত শিক্ষিতৰ হাৰ কিমান ?

উত্তৰঃ ৭৩.১৮ %।

13. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমত শিক্ষিত মহিলাৰ হাৰ কিমান ?

উত্তৰঃ ৬৭.২৭ %।

14. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ কিমান শতাংশ চহৰত বাস কৰে ?

উত্তৰঃ ১৪ %।

15. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ কিমান শতাংশ গাওঁ অঞ্চলত বাস কৰে ?

উত্তৰঃ ৮৬ %।

16. অসমৰ প্ৰধান নৈ কি কি ?

উত্তৰঃ ব্রহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক।

17. অসমৰ বৃহত্বম নদী-দ্বীপটো কি ?

উত্তৰঃ মাজুলী।

18. অসমৰ অধিক সংখ্যক জিলাতেই মহকুমাৰ অধিকতম সংখ্যা কিমান ?

উত্তৰঃ ৩ টা।

19. অসমৰ কোনখন জিলাত পুৰুষ মহিলাৰ অনুপাতৰ হাৰ সবৰ্বাধিক ?

উত্তৰঃ গোৱালপাৰা।

20. অসমৰ কোনখন জিলাত গৰম পানীৰ উহ আছে ?

উত্তৰঃ গোলাঘাট জিলাত।

 

PART: 04

1. ‘অসম’ শব্দৰ অৰ্থ কি?

উত্তৰঃ অসমান।

2. কেতিয়াৰ পৰা এই ৰাজ্যখনৰ নাম ‘অসম’ বুলি নামাকৰণ হোৱা আৰম্ভ হয়?

উত্তৰঃ ত্ৰয়োদশ শতাব্দীৰ পৰা (আহোমসকলে অসমত ৰাজত্ব কৰিবলৈ লোৱাৰ পিছৰ পৰা)।

3. অসমৰ অতি প্রাচীন নাম কি আছিল?

উত্তৰঃ প্ৰাগজ্যোতিষপুৰ।

4. মহাভাৰতত অসমৰ প্রাচীন নাম কি আছিল বুলি কোৱা হৈছে?

উত্তৰঃ প্ৰাগজ্যোতিষপুৰ।

5. ‘প্রাগজ্যোতিষপুৰ’ নামৰ অৰ্থ কি?

উত্তৰঃ পূৱ দিশৰ জ্যোতিষ শাস্ত্ৰ চৰ্চাৰ নগৰ।

6. প্রাচীন অসমৰ কোনখিনি সময়ক ‘অন্ধকাৰ যুগ’ বুলি কোৱা হয়?

উত্তৰঃ চতুৰ্থ শতিকা।

7. অসমৰ প্রাচীন নাম কি আছিল?

উত্তৰঃ কামৰূপ।

8. ভৌগোলিক অবস্থান অনুসৰি অসম কিমান ডিগ্ৰী অক্ষৰেখাৰ পৰা কিমান ডিগ্ৰী অক্ষৰেখালৈ বিস্তৃত ?

উত্তৰঃ ২৪ ডিগ্ৰি উত্তৰ অক্ষাংশৰ পৰা ২৮ ডিগ্ৰি উত্তৰ অক্ষাংশলৈ বিস্তৃত।

9. অসমৰ প্রাকৃতিক বিভাগ কেইটা আৰু কি কি?

উত্তৰঃ অসমৰ প্ৰাকৃতিক বিভাগ চাৰিটা, যেনেঃ ব্রহ্মপুত্ৰ উপত্যকা, বৰাক উপত্যকা, কার্বি আংলং উপত্যকা আৰু উত্তৰ কাছাৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল।

10. ভৌগোলিক অৱস্থান অনুসৰি অসম কিমান ডিগ্ৰী দ্ৰাঘিমাৰেখাৰ পৰা কিমান ডিগ্ৰী দ্ৰাঘিমাৰেখালৈ বিস্তৃত ?

উত্তৰঃ ৯০ ডিগ্ৰি পূৱ দ্ৰাঘিমাৰ পৰা ৯৫ ডিগ্ৰী পূৱ দ্ৰাঘিমালৈ বিস্তৃত।

11. অসমৰ উত্তৰে কোনখন ভাৰতীয় প্রদেশ অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ অৰুণাচল প্ৰদেশ।

12. অসমৰ দক্ষিণে থকা ভাৰতীয় প্রদেশ কেইখন কি কি?

উত্তৰঃ মিজোৰাম, ত্ৰিপুৰা আৰু মেঘালয়।

13. ভাৰতবৰ্ষৰ মুঠ মাটিকালিৰ কিমান শতাংশ অসমে আগুৰি আছে?

উত্তৰঃ ২.৪ শতাংশ ।

14. মাটিকালিৰ দিশৰ পৰা ভাৰতবৰ্ষৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অসমৰ স্থান কিমান?

উত্তৰঃ দ্বাদশ।

15. বৰ্তমান অসমৰ ৰাজধানী কত ?

উত্তৰঃ গুৱাহাটীৰ দিছপুৰত।

16. অসমত মুঠ কেইখন উন্নয়ন খণ্ড আছে?

উত্তৰঃ ২১৯খন।

17. অসমৰ মুঠ গাওঁ পঞ্চায়ত কেইখন?

উত্তৰঃ ২২০২ খন।

18. অসমত মুঠ গাওঁ ৰ সংখ্যা কেইখন?

উত্তৰঃ ২৬,৩৯৫ খন।

19. অসমত মুঠ স্টেটেটৰি নগৰ কেইখন?

উত্তৰঃ ৮৮ খন।

20. অসমত মুঠ পিয়ল নগৰ কেইখন ?

উত্তৰঃ ১২৬ খন।

 

PART : 05

1. অসমৰ বিলবোৰৰ –

উত্তৰঃ – বগীবিল , মেৰাবিল , দীঘলীয়া ( ডিব্ৰুগড় ) , কাৱৈমাৰী , পুখুৰী , চানডুবি , (কামৰূপ) , কাছমাৰীজান , বৰডুবি , হাফলং লেক , পদুম ( যোৰহাট ) , শনিবিল , ৰাতা বিল ( কৰিমগঞ্জ ) মাইলাতা , দিপলীঙা ( দৰং ) মৰিকলং (নগাঁও) , তামৰাঙা , উৰপদ ( গোৱালপাৰা ) ।

2. অসমত মুঠ পুলিচ থানা কেইখন ?

উত্তৰঃ ১২৬ খন।

3. বিশ্বৰ সর্ববৃহৎ নদী-দ্বীপ মাজুলী অসমৰ কোনখন জিলাত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ যোৰহাট জিলাত।

4. বদৰপুৰ উত্তৰ-পূৱ ৰেলৱেৰ এটি বৃহৎ জনচন। ই অসমৰ কোনখন জিলাত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ কৰিমগঞ্জ জিলাত।

5. অসমৰ পৰা কিমান জন সদস্য ৰাজ্যসভালৈ নিৰ্বাচন কৰি পঠোৱা হয় ?

উত্তৰঃ ৭ জন।

6. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ কিমান শতাংশ অনুসূচিত জনজাতিৰ লোক ?

উত্তৰঃ ১২.৪১ %।

7. ২০১১ চনৰ লোক পিয়ল অনুসৰি অসমৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ কিমান শতাংশ অনুসূচিত জাতিৰ লোক ?

উত্তৰঃ ৬.৮৫ %।

8. অসমৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক জনসংখ্যা থকা জিলা কোনখন ?

উত্তৰঃ নগাওঁ।

9. অসমত শীতকালত গড় তাপমাত্ৰা কিমান ?

উত্তৰঃ ৫০০ ছেঃ ৰ পৰা ১২০ছেঃ।

10. অসমত গ্রীষ্ম কালত গড় তাপমাত্ৰা কিমান ?

উত্তৰঃ ৩০০ ছেঃ ৰ পৰা ৩৩০ ছেঃ।

11. অসমৰ সর্বোচ্চ শৃঙ্গ কোনটো ?

উত্তৰঃ নাম্চা বুৰৱা।

12. অসমত বছৰি কিমান ছেঃ মিঃ বৰষুণ হয় ?

উত্তৰঃ ১৭৮ ছেঃ মিঃ ৰ পৰা ৩০৫ছেঃ মিঃ।

13. বিশ্বৰ ভিতৰত সর্ববৃহৎ নদী-দ্বীপ মাজুলীৰ মাটিকালিৰ পৰিমাণ কিমান ?

উত্তৰঃ প্ৰায় ৮৮৬ বৰ্গ কিলোমিটাৰ।

14. অসমৰ হাবি-বননিয়ে কিমান বৰ্গ কিলোমিটাৰ ঠাই আগুৰি আছে ?

উত্তৰঃ ২৭,৬৯২ বৰ্গ কিলো মিটাৰ।

15. অসম সাগৰীয় সীমাৰেখাৰ পৰা কিমান মিটাৰ ওপৰত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ প্ৰায় ৭৯.৫ মিটাৰ।

16. অসমক কি নদীৰ দেশ বুলি কোৱা হয় ?

উত্তৰঃ ৰঙা নদীৰ দেশ।

17. অসমক কি পাহাৰৰ দেশ বুলি কোৱা হয় ?

উত্তৰঃ নীলা পাহাৰৰ দেশ।

18. অসমৰ দীৰ্ঘতম নদী দলং কোনখন ?

উত্তৰঃ ব্রহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত অৱস্থিত ‘কলিয়ােভামোৰা’ দলংখন।

19. অসমৰ আটাইতকৈ সেমেকা অঞ্চল কোনটো ?

উত্তৰঃ লিডু-লেখাপানী।

20. অসমৰ কোনখন ঠাইত সমুদ্ৰৰ বালিচৰ পৰি হোৱা ‘লেখাপুখুৰী’ অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ চান্দডুবি।

 

PART : 06

1. উত্তৰ কাছাৰ জিলাৰ ‘জাতিংগা’ কোনখন পাহাৰত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ বৰাইল পাহাৰত।

2. ব্রহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক উপত্যকাক কিহে পৃথক কৰিছে ?

উত্তৰঃ বৰাইল পাহাৰে।

3. অসমত জহকালি হোৱা প্রৱল বতাহ-বৰষুণ তথা শিলাবৃষ্টিৰ স্থানীয় নাম কি ?

উত্তৰঃ বৰদৈচিলা।

4. অসমৰ প্রধান নদী ব্রহ্মপুত্ৰৰ মূল সুঁতিটো কি ?

উত্তৰঃ তমচুক খামবাব।

5. ব্রহ্মপুত্ৰ নদীৰ আন নাম কি ?

উত্তৰঃ লুইত।

6. অসমৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ উচ্চতা কিমান ?

উত্তৰঃ ১০০০ মিটাৰৰ পৰা ১২০০ মিটাৰ।

7. অসমত১৮৬৯ চনৰ ১০ জানুৱাৰীত হোৱা ভূমিকম্পত অসমৰ কোনটো উপত্যকা ১৫ ফুট তললৈ নামি গৈছিল ?

উত্তৰঃ বৰাক উপত্যকা।

8. ব্রহ্মপুত্ৰ নদীৰ মুঠ ৰ্দ্ঘৈ কিমান ?

উত্তৰঃ ২৯০০ কিলোমিটাৰ।

9. ব্রহ্মপুত্ৰ নদীৰ বৃহত্বম উপনদী কোনখন ?

উত্তৰঃ সোৱণশিৰি।

10. অসমৰ কোনখন অঞ্চল আটাইতকৈ শুকান ?

উত্তৰঃ লংকা-হোজাই।

11. অসমৰ দ্বিতীয়খন প্রধান নদী বৰাকৰ ৰ্দ্ঘৈ কিমান কিলোমিটাৰ ?

উত্তৰঃ ৯০০ কিলোমিটাৰ।

12. কোনখন তুষাৰ নদীৰ পৰা ব্রহ্মপুত্ৰ নদীখন ওলাইছে ?

উত্তৰঃ ছেমায়ুং ডং।

13. অসমৰ বৰাক নদী কোনখন পাহাৰৰ পৰা ওলাইছে ?

উত্তৰঃ বৰাইল পাহাৰৰ পৰা।

14. গুৱাহাটী মহানগৰ কোনখন নদীৰ পাৰত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ ব্র হ্মপুত্ৰ।

15. ব্রহ্মপুত্ৰ উপত্যকা কোনখন পৰ্বতমালাৰ নামনিত অৱস্থিত ?

উত্তৰঃ হিমালয় পৰ্বতমালা।

16. অসমৰ সমভূমি অঞ্চলৰ জলবায়ু কেনেকুৱা ?

উত্তৰঃ সেমেকা।

17. অসমৰ একমাত্ৰ পাৰ্বত্য নিবাস কোনখন ?

উত্তৰঃ হাফলং।

18. অসমৰ ক্ষুদ্রতম জিলা কোনখন ?

উত্তৰঃ হাইলাকান্দি।

19. অসমৰ বৃহৎ জিলা কোনখন ?

উত্তৰঃ কার্বি আংলং।

PART : 07

প্ৰশ্ন ১। মাটিকালিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বত ভাৰতৰ স্থান কিমান?

উত্তৰ:- সপ্তম স্হান।

প্ৰশ্ন ২। জনসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বত ভাৰতৰ স্থান কিমান?
উত্তৰ:- দ্বিতীয় স্হান।

প্ৰশ্ন ৩। ভাৰতৰ উত্তৰ সীমাত কোনবোৰ দেশ আছে?
উত্তৰ:- চীন, নেপাল আৰু ভূটান।

প্ৰশ্ন ৪। ভাৰতৰ পূৰ্বে কোনখন দেশ আছে?
উত্তৰ:- বাংলাদেশ।

প্ৰশ্ন ৫। ভাৰতৰ পশ্চিমে কোনখন দেশ আছে?
উত্তৰ:- পাকিস্তান।

প্ৰশ্ন ৬। কোনখন সাগৰ ভাৰতৰ দক্ষিণ-পশ্চিমত আছে?
উত্তৰ:- আৰৱ সাগৰ।

প্ৰশ্ন ৭। ভাৰতৰ দক্ষিণ-পূৰ্বত কোনটো উপসাগৰ আছে?
উত্তৰ:- বংগোপ সাগৰ।

প্ৰশ্ন ৮। ভাৰতৰ দক্ষিণে কোনখন মহাসাগৰ আছে?
উত্তৰ:- ভাৰত মহাসাগৰ।

প্ৰশ্ন ৯। পূৰ্বাঞ্চল পাহাৰে ভাৰতক কোন খন দেশৰ পৰা পৃথক কৰিছে?
উত্তৰ:- ম্যানমাৰ দেশৰ পৰা।

প্ৰশ্ন ১০। মান্নাৰ উপসাগৰ আৰু পাক জলপ্ৰণালীয়ে ভাৰতক কোন দেশৰ পৰা পৃথক কৰিছে?
উত্তৰ:- শ্ৰীলংকাৰ পৰা।

প্ৰশ্ন ১১। সমগ্ৰ ভাৰতৰ আংশিক সম্প্ৰসাৰণ কিমান?
উত্তৰ:- ৮°৪’ ৰ পৰা ৩৭°৬’ উত্তৰ অক্ষাংশলৈ। India Geography Quiz in Assamese language

প্ৰশ্ন ১২। কোনটো ৰেখা ভাৰতৰ মাজভাগৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে?
উত্তৰ:- কৰ্কট ক্ৰান্তীয় ৰেখা।

প্ৰশ্ন ১৩। ভাৰতৰ উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ সম্প্ৰসাৰণ কিমান কিঃমিঃ
উত্তৰ:- ৩২১৪ কিঃমিঃ।

প্ৰশ্ন ১৪। ভাৰতৰ পূৰ্বৰ পৰা পশ্চিমলৈ সম্প্ৰসাৰণ কিমান কিঃমিঃ?
উত্তৰ:- ২৯৩৩ কিঃমিঃ।

প্ৰশ্ন ১৫। কোনখন সাগৰত আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ অৱস্থিত?
উত্তৰ:- বংগোপ সাগৰত।

প্ৰশ্ন ১৬। কোনখন সাগৰত লাক্ষাদ্বীপ অৱস্থিত?
উত্তৰ:- আৰৱ সাগৰত।

প্ৰশ্ন ১৭। ভাৰতৰ দক্ষিণ প্ৰান্তক কি বুলি কোৱা হয়?
উত্তৰ:- ইন্দিৰা পইণ্ট।

প্ৰশ্ন ১৮। ইন্দিৰা পইণ্টক কি নামেৰে জনা যায়?
উত্তৰ:- পিগমিলিয়ন পইণ্ট।

প্ৰশ্ন ১৯। বিশ্বৰ কিমান শতাংশ ভাৰতৰ মাটিকালি?
উত্তৰ:- ২.৪২%।

প্ৰশ্ন ২০। বিশ্বৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত কিমান শতাংশ লোক ভাৰতত বাস কৰে?

উত্তৰ:- ১৭% লোক।

প্ৰশ্ন ২১। ভাৰতৰ মুঠ মাটিকালি কিমান?

উত্তৰ:- ৩২,৪৭,২৬৩ বৰ্গ কিঃমিঃ।

প্ৰশ্ন ২২। ভাৰতৰ স্হলৰ সীমান্তৱৰ্তী দেশ কেইখনৰ নাম কি কি?
উত্তৰ:- বাংলাদেশ, চীন, পাকিস্তান, নেপাল, ম্যানমাৰ আৰু ভূটান।

প্ৰশ্ন ২৩। ভাৰতৰ জলৰ সীমান্তৱৰ্তী দেশ কেইখনৰ নাম কি কি?
উত্তৰ:- মালদ্বীপ, শ্ৰীলংকা, বাংলাদেশ, ম্যানমাৰ আৰু পাকিস্তান।

প্ৰশ্ন ২৪। কৰ্কট ক্ৰান্তীয় ৰেখা ভাৰতৰ কোনবোৰ ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে?
উত্তৰ:- ৰাজস্থান, গুজৰাট, মধ্য প্ৰদেশ, ছত্তীশগড়, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ, ত্ৰিপুৰা আৰু মিজোৰাম।

প্ৰশ্ন ২৫। ভাৰতৰ মানক সময় আৰু গ্ৰীণউইচ সময়ৰ মাজত পাৰ্থক্য কিমান?
উত্তৰ:- ৫১/২।

প্ৰশ্ন ২৬। বিষুৱৰেখাৰ পৰা ভাৰতৰ দক্ষিণ প্ৰান্তলৈ দূৰত্ব কিমান?
উত্তৰ:- ৮৭৬ কিঃমিঃ।

প্ৰশ্ন ২৭। ভাৰতৰ স্থল সীমান্তৰ দৈৰ্ঘ্য কিমান?
উত্তৰ:- ১৫,২০০ কিঃমিঃ।

প্ৰশ্ন ২৮। ভাৰতৰ মূল ভূ-খণ্ডৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ দৈৰ্ঘ্য কিমান?
উত্তৰ:- ৬,১০০ কিঃমিঃ।

Leave a Comment

error: Content is protected !! ExamAssam